Рекомендації щодо недопущення спалахів гострих кишкових інфекцій, харчових отруєнь під час підтоплення
Перш за все, ні в якому випадку не рекомендується використовувати для пиття воду з відкритих водойм та криниць, тому що внаслідок повені та підтоплення у джерела водопостачання можуть потрапити хвороботворні мікроби. Деякі мікроорганізми здатні протягом місяця і навіть більше жити й розмножуватися у воді.
Аби вберегтися від небезпечних наслідків рекомендуємо дотримуватись наступних правил:
- для питного режиму і приготування їжі використовуйте кип’ячену або бутильовану воду, в т.ч. для приготування молочних сумішей та пиття дітей, особливо першого року життя;
- не слід вживати продукти, які були підтоплені водою під час повені, з пошкодженою упаковкою тощо;
- не вживати в продукти, якість яких викликає сумнів, при приготуванні їжи обов’язково застосовуйте термообробку (варіння, смаження, запікання);
- овочі та фрукти ретельно мити кип’яченою водою, потім обдавати окропом;
- ретельно мити руки перед вживанням і приготуванням їжі, після відвідування місць загального користування;
- не допускати осіб з розладами шлунково-кишкового тракту до роботи з харчовими продуктами.
Необхідно дотримуватися правил особистої гігієни та уважно стежити за гігієною маленьких дітей.
Пам’ятайте, що дотримання вказаних простих вимог убереже вас від захворювання.
У разі підозри щодо захворювання на гостру кишкову інфекцію необхідно негайно звернутися до лікаря. Тільки він може поставити правильний діагноз та призначити ефективне лікування.
03 Січня 2022